Tampereen sosialidemokraattien poliittinen ohjelma 2017-2021 sisältää helmen: “Tampereen on käynnistettävä pilottihankkeekseen hinta- ja laatusäännösteltyä omistusasumista. Mallissa tonttien luovutusehdoissa ja asukasvalinnassa painotetaan sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja markkinahintaa alempaa tasoa.” (s. 17)
Idea on loistava, sekä sosiaalisesti että muutenkin. Erityisesti sisäilmahaitoille altistuneiden asumiskysymysten ratkaisuun tarvitaan kyseiselle asukasryhmälle räätälöityjä kohteita. Tässä esitetty ajatus soveltuisi mainiosti yhdistettäväksi tavanomaisesta poikkeavilla laatukriteereillä rakentamiseen, koska hutilointi ja märkärakentaminen ovat aivan liian yleisiä uudisrakentamisessa. Myöskään tavanomaiset materiaalit eivät lähtökohtaisesti monestikaan altistuneille sovellu, valinnat on tehtävä mahdollisimman suurelta osin ns. nollaVOC-periaatteella, eli M1-luokituskaan ei takaa herkistyneimmille soveltuvuutta.
Kun asukkaat saavat päättää taloyhtiöstään ja asunnoistaan konkreettisesti, saadaan taloyhtiö josta ei edes haluta muuttaa pois ja jos halutaan, kaupat syntyvät taloyhtiön sisällä. Tosielämän esimerkki löytyy Helsingistä, Jätkäsaaren Malta. Helsingissä toimivan Koti kaupungissa ry:n sivuilta pääsee jyvälle yhteisörakentamisesta.
Tonttipolitiikka Tampereen alueella on yksi kompastuskivi terveelliselle asumiselle. Ulkoilman ja maaperän olosuhteiden kannalta sopivia rakennuspaikkoja on vaikea löytää. Uusia asuinalueita kaavoitettaessa ja tonttien luovutusehdoissa tärkeimpänä kriteerinä tulisi olla terveydelliset seikat.
Jos ajatellaan terveellistä asumista ja sosiaalisia tekijöitä, moni menettää sisäilmahaitoille terveytensä lisäksi omaisuutensa eikä siis kykene ostamaan omistusasuntoa. Jos sosiaalisissa asunto-osakeyhtiöissä osan asunnoista omistaisi tarkoitusta varten perustettu yhdistys tai säätiö, osa asunnoista voitaisiin myös vuokrata. Näin terveellinen asuminen ei jäisi vain tietyn maksukyvyn tai varallisuustason omaavien mahdollisuudeksi. Tässäkin seikassa sosiaalinen oikeudenmukaisuus jää toteutumatta tällä hetkellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti