tiistai 28. helmikuuta 2017

Aikuistensuojeluilmoitus


Jälleen tänään silmiini osui juttu, jossa kerrottiin ihmisten heitteillejätöstä ja siitä, miten se näkyy esimerkiksi isännöitsijöiden työssä. Olen joutunut muutaman kerran hoitamaan taloyhtiöiden häirikkötapauksia, ja viimeisimmässä huomasin, että Suomesta puuttuu aikuistensuojeluilmoituksen tekemisen mahdollisuus. Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä kuka huolestunut kansalainen tahansa, mutta minne voi ilmoittaa aikuisesta, jolla on selvästi ongelmia?


Viimeisin tietooni tullut tapaus oli huhupuheiden mukaan mielenterveysongelmainen, päihteiden käyttö ja harhat olivat ilmeisiä. Poliisi vei hänet naapurin kertoman mukaan putkaan viikon aikana neljänä päivänä häiriöiden vuoksi. Tilanteen jatkuttua oli paikallaan alkaa selvittämään, miksi ihmistä jolla on ilmiselviä ongelmia, ei hoideta.


Koska en tavoittanut ketään paikallisista mielenterveyspalveluista, keskuksesta kehotettiin soittamaan akuuttipsykiatrian poliklinikalle. Sieltä kerrottiin, että ilmoittavat ensiapuun tapauksesta. Ihmettelin ääneen, eikö ensiavussa ymmärretä tällaisten potilaiden “skarppaavan” eli vaikuttavan selväpäisemmiltä tarpeen vaatiessa, kuten lääkärin vastaanotolla. Sain neuvoksi, että kyseisestä henkilöstä pitää tehdä rikosilmoitus niin sitten esimerkiksi selkeään väkivallan uhkaan voidaan puuttua. Mielestäni mielenterveysongelmaisten paikka ei ole putkassa vaan psykiatrisessa hoidossa. Oikeilla lääketieteellisillä menetelmillä sairauden tila toki saataisiin todettua ja lääkkeiden pitoisuutta veressä voisi verikokein seurata - häiriökäytöksen sijaan.


Monesti selkeissä laiminlyöntitapauksissa vedotaan ihmisen itsemääräämisoikeuteen. Se on toki tärkeä ihmisoikeus, mutta lääkärin vastaanotolla skarppaava ja muualla vainoharhainen, lääkkeensä ottamatta jättävä potilas ei ole kykenevä päättämään omista asioistaan. Toisaalta myös muiden itsemääräämisoikeus olla joutumatta häiriöiden ja haittojen kohteeksi pitäisi huomioida. Kiinteistöjen omistajille voi tulla kustannuksia, jos asukas ei ymmärrä asunnon vikoja tai päättää pestä lattian todella runsaalla vedellä. Hamstraajien täpötäydet asunnot tuhohyönteisineen ja hajuhaittoineen ovat oma lukunsa. Asukas voi olla vaikeastikin dementoitunut ja hellan päälle jättäessään vaarantaa oman ja toisten terveyden sekä hengen. Itsemääräämisoikeus on kaikilla yhtäläinen, haittojen ja riskien aiheuttaminen muille ei voi olla hyväksyttävää.

Mikä neuvoksi? Aikuistensuojeluilmoituksen teon mahdollisuudella voisi aloittaa. Jos on toisesta ihmisestä huolissaan ja tavallinen keskustelu ei tuota tulosta tai ole mahdollinen, asian siirtämiseksi ammattilaisille pitäisi saada jokin väline. Nyt kun toimeentulotuen maksatus on siirretty KELA:lle, sosiaalityöntekijöillä voisi olla enemmän aikaa näihin, erään tuon ammattikunnan edustajan sanoin, “oikeisiin sosiaalitöihin”.


1 kommentti:

  1. Tässä iso ongelma ja olen itsekin törmännyt tähän. Naapurini, iäkäs rouva, kärsi harhoista, eikä tunnistanut miestään, ja pelkäsi heille muuttanutta vanhaa miestä (siis omaansa). Erittäin akuutissa tilanteessa, kun minua pyydettiin rauhoittamaan rouvaa, soitin ambulanssin, koska koin rouvan paikan olevan hoidossa tai ainakin lääkärin vastaanotolla selvittämässä, mistä on kyse, tarvitaanko joku lääkitys tai vastaavaa. Ambulanssi ei rouvaa ottanut kyytiin, vaan minulle sanottiin, että minun pitää soittaa poliisille ja sanoa, että rouva häiritsee minua - no, kun ei härinnyt. Häiritsi lähinnä rouvaa itseään, kun ei tunnistanut miestään ja pelkäsi todella paljon. Silloin tilanne ratkesi soittamalla päivystykseen ja selittämällä mikä tilanne, sen jälkeen soittamalla omaisilleen ja käskemällä mennä rouvan kanssa sinne päivystykseen.

    Parhaillaan äidilläni on vastaava tapaus. Naapurin vanha rouva näkee harhoja ja soittaa aina harhan tultua äidilleni, ja pyytää katsomaan tilannetta milloin ulos, milloin kotiinsa. Äitini on sairas vanha ihminen, joka ei jaksaisi juosta selvittelemässä naapurilleen asioiden oikeaa laitaa. Äitini soitti tilanteesta kunnan vanhustenpalveluun, ja pyysi myös ilmoitusta jos siellä on käyty. Ei tullut ilmoitusta ohonkin viikkoon ja äitini soitti uudelleen. Sanottiin, että naapuri ei huolinut työntekijää käymään, joten heistä asia oli sillä ok. Tilanne jatkuu.

    Kellään ei siis ole vastuuta harhaisista ihmisistä. Omaiset (jos heitä on) eivät välttämättä huomaa tilannetta, kuten Marjo kirjoitit; he saattavat skarpata näissä tilanteissa.

    Hyvä ajatus tuosta ilmoituksesta!

    VastaaPoista